Çelik Çatı Nedir ? :
Çelik çatı, büyük binaların ve iş hanlarının yapımında tercih edilen diğer çatılara göre çok daha güvenli ve üretildiği metal saclardan dolayı çok daha kaliteli bir çatı çeşididir. Demir profillerin bütünlüğü ve galvaniz diye tabir edilen sac çelikten üretilmektedir.

 

Çelik Çatı Faydaları :
Çelik çatının yapılış amaçlarından ilki güvenli oluşudur. Çelik yapının sağladığı güvenlik doğal afetlerde esnek bir yapıya sahip olması insana güven verir. Yeni modern evlerde de çelik çatılar tercih edilmeye başlamış ve piyasada ki dengeler değişmiştir. Büyük fırtınalarda dahi kesinlikle su geçirmez, sıcak ve soğuk havayı dışarı da tutar böylece iç havanın değişmemesini sağlar.

Aynı zaman da yangın gibi durumlarda diğer kaplamalara göre çok daha zor tutuşur, yanmaz durumdadır. Çelik çatılar paslanmaz ve yıllar boyunca size ve evinize eşlik eder. Büyük profillerden yapılması gözümüzü korkutmasın çünkü müşterinin isteğine göre çelik çatılar şekillendirilir ve nasıl bir mimari görünüş isteniyorsa ona uygun çalışmalar yapılır. Ana malzemesi çelik olduğu için diğer modellere göre daha ekonomik ve kullanışlıdır.

Çelik Çatı Nasıl Olmalıdır?:
Çelik çatı ölçüleri değişebilen ideal bir çatı için kullanılması gereken profil ölçüsü bu oran m2 ‘ye değişiklik göstermektedir. 4cm*4cm (40*40) veya 4cm*6cm (40*60)  minimum 3mm olmak şartı ile bir çatı iskeleti uygulama işlemine veya yapımına başlanabilir. Burada unutulmaması gereken nokta bu ölçü oranları 100m2 bireysel konut çatıları için kullanılabilen çelik çatı yapımı için dikmelerin üzerine uygulama yapılabilir. İskeletin ne şekilde olacağını bilemediğimiz için sizlere şu şekilde örnekler verebiliriz.

Dikmelerin (babalar) en azami 100*100 lük olmalıdır. Bunun altındakileri tavsiye etmiyoruz.  40*40 veya 40*60 ki profili yapışık kaynatmak koşuluyla dikme olarak kullanabilirsiniz.  Dikmelerin üzerine yine yüzlük (100*100) çelik profil uygulaması yapılarak 40*40 veya 40*60 profiller 100*100 lük çelik iskeletin üzerine uygulama yapılmalıdır.

 

Çelik Çatının Sabitlenmesi:
Eğer çatı yapımı, betonarmanın üzerine yapılacaksa mutlaka dikmeleri betona 5 ila 10 cm demir cubuk lamalar ile betona sabitlenmesi gerekir. 40*40 veya 40*60 profillerin çatı parabetinin en az 15 ila 25 cm çıkışı sağlanmalıdır. Bu oran çatı yapımı ve projenin durumuna göre değişiklik gösterebilir. Gizli derelerin yer alması durumunda dış parapetten içe en az 20 cm dere genişliği bırakılmalıdır. 20cm dere genişliği bırakılan noktadan yukarıya dikey olarak en az 2 tuğla döşeme yapılmalı ve bu tuğlanın üzeri sıva yapılarak sağlamlaştırılmalı dır.   Gizli derelerin içi alt kısımlara su almaması için gerekli kristalize veya diğer su izolasyon malzemeleri ile izole edilmelidir.

 





Goto Top